Miksi minun ei enää tarvitse jatkuvasti rasvata atooppista ihoani?

Miksi minun ei enää tarvitse jatkuvasti rasvata atooppista ihoani?

Minua on lapsesta asti vaivannut enemmän ja vähemmän atooppinen ihottuma. Aikuisiällä ihoni alkoi kuivumaan ja kutisemaan entistä enemmän - etenkin talviaikaan! Sormenpäät halkeilivat jatkuvasta rasvaamisesta huolimatta ja käsien iho alkoi pahimmillaan kehittää paksua kerrosta mm. nivelien ympärille. Samaan aikaan tuttua oli myös punaiset, kutisevat ja kuivat läiskät, joita ilmaantui ympäri kehoa. Korvien takana iho oli usein auki tai eritti visvaa.


Kortisoni- ja muut lääkevoiteet saattoivat helpottaa oireita hetkellisesti, tai sitten ei ollenkaan. Ainoa keino oli vain jotenkin selvitä talvesta ja hyväksyä se, että ihoni on varsinkin talviaikaan huonossa kunnossa. Toivoin kevään tulevan pian, jolloin oireet yleensä helpottivat. Olen kuitenkin päässyt varsin helpolla - omat oireeni ovat atooppisen ihon lievimmästä päästä!


Aiemmat rutiinit ympäri vuoden:

  • Käsien ja kuivien kohtien rasvaaminen (talviaikaan monta kertaa päivässä)
  • Koko kehon huolellinen rasvaus ainakin jokaisen suihkun jälkeen. (Uimahallin kloorivesi kuivatti ihoa vielä monin verroin enemmän.)


Parin viime vuoden aikana atooppiset oireet ovat helpottaneet merkittävästi

Viime vuosina olen vaihtanut ympäristösyistä vähitellen kaikki hiusten ja vartalon pesuaineet biohajoavaan luonnonkosmetiikkaan. Edellisvuoden talvi oli ensimmäinen moniin vuosiin, jolloin käteni eivät olleet jatkuvasti haavaumilla, eikä kuivia läiskiäkään ilmaantunut.


Aluksi ajattelin, että ihon paremman voinnin syynä oli luultavasti vain Etelä-Suomessakin poikkeuksellisen leuto talvi. Parhaillaan kevääksi vaihtuva viime talvi oli kuitenkin tavanomainen - oli koviakin pakkasia ja useamman viikon pakkasjaksoja. 

Koko talvena en pakkasjaksojenkaan aikana joutunut rasvaamaan käsiä edes päivittäin, saati useampia kertoja. Suihkun jälkeisen koko vartalon rasvauksen tein joitakin kuukausia vanhasta tottumuksesta, mutta nyt olen jättänyt sen pääsääntöisesti vain uimahallikäynteihin!


Mikä helpotti kuivaa ja kutisevaa ihoani?

Käyttämäni pesuaineet ovat viimeisten parin vuoden ajan olleet oikeastaan sattumalta pala-muodossa. (Eli käytän siis palasaippuoita käsille + vartalolle ja hiuksille palashampoota, palahoitoainetta tai etikkahiushuuhdetta.)


Lisääntyneestä käsienpesusta huolimatta käsienkin iho on terve ja pehmeä, sillä omassa yrityksessä työskentelyn (ja koronarajoitusten) myötä minun ei ole tarvinnut pestä käsiäni juuri lainkaan synteettisillä ja sulfaatteja sisältävillä saippuoilla.


Aidot luonnonkosmetiikan palasaippuat (ja -shampoot) puhdistavat hellävaraisesti, eivätkä poista ihon luonnollista rasvakerrosta, vaan tukevat ihon normaalia toimintaa ihoa hoitaen ja esimerkiksi suolasaippuat myös sitovat ihoon lisää kosteutta.

Jo yhden vierailun aikana käyttämäni markettisaippua kuivatti kädet ja minun täytyi turvautua rasvaan pariin kertaan.


Sulfaatit kosmetiikassa

Tietenkään kokemukseni ei ole mikään tieteellinen koe, mutta olen täysin vakuuttunut siitä, että oma, ja monien muiden ihon huomattavasti parempi vointi on sulfaatittoman ihoa hoitavan (eikä kuivattavan!) kosmetiikan ansiota. 


 Sulfaateista löytyy netistä paljon tietoa, mutta tässä pikakertauksena:


Suurin osa tavallisesta vartalon ja hiustenpesuun tarkoitetusta kosmetiikasta sisältää sulfaatteja. Ne poistavat likaa ja tuovat tuotteen koostumukseen hyvään pesutulokseen mielletyn runsaasti vaahtoavan ominaisuuden. Samaan aikaan sulfaatit poistavat iholta myös vettä ja sen omia suojaavia ja joustavana pitäviä rasvoja, jolloin jäljelle jää pahimmillaan kuivaa erämaata muistuttava kosteutusta huutava iho. Sulfaattien valmistaminen on edullista, joten siksikin niitä käytetään kosmetiikassa laajasti.


Sulfaatteja on monenlaisia, mutta yleisimmät ja todennäköisesti eniten ihoärsytystä, kutinaa ja kuivuutta aiheuttavat sulfaatit ovat:

SLS (Sodium Lauryl Sulphate)

SLES (Sodium Laureth Sulphate) 

ALS (Ammonium Lauryl Sulphate)


Jos sinä tai lapsesi kärsitte jatkuvista iho-ongelmista ja ihon kuivuudesta, suosittelen vahvasti jättämään ainakin edellä mainittuja sulfaatteja sisältävät kosmetiikkatuotteet pois päivittäisestä käytöstä. Huomaa, että niitä löytyy myös shampoista, suihkugeeleistä ja jopa apteekin tuotteista!


Palasaippuoiden hyödyt

Ihon luonnollisen hyvinvoinnin ylläpitämisen lisäksi palasaippuoista on muutakin hyötyä:


  • Vettä sisältävät kosmetiikkatuotteet tarvitsevat lähtökohtaisesti aina jotain säilöntäaineita, jotta bakteerit ja muut mikrobit eivät pääse lisääntymään tuotteessa. Palasaippuoissa ei ole vettä, joten säilöntäaineitakaan ei tarvita.

  • Saippuan loputtua jäljelle jää - ei mitään! Biohajoavat palasaippuat sopivat hyvin zero waste -ajattelutapaan, sillä saippuasta ei päädy jätettä kaatopaikalle, jätteenpolttoon tai mereen.

  • Monet saippuat ovat monikäyttöisiä, jolloin pärjää vähemmällä tuotemäärällä. Yksi saippua voi käydä esimerkiksi hiusten, käsien ja vartalon pesuun. Kätevä ottaa mukaan matkalle, retkelle, mökille, treenikassiin jne. Eikä vuoda kassin pohjalle!

  • Oikein käytettynä (= antamalla saippuan kuivua kunnolla käyttökertojen välissä) palasaippua on pitkäikäinen ja parhaimmillaan edullisempi verrattuna nestemäiseen saippuaan.


Luonnonkosmetiikan palasaippuoista on siis ollut merkittävää apua atooppiselle ja kuivalle iholleni: jatkuva rasvaamisen tarve ja ihon oireilu on vähentynyt lähes olemattomaksi. Ihoni paremman voinnin lisäksi minua ilahduttaa myös se, että biohajoavina palasaippuat ovat turvallisia vesistöille, eivätkä saippuat jätä jälkeensä muoviroskaa.

Toki luonnonkosmetiikasta löytyy myös nestemäisiä ja sulfaatittomia vaihtoehtoja, joita kannattaa kokeilla, jos palasaippua tuntuu liian vieraalta.


Entä sitten se rasvaus?

Mietitkö, ettei rasvoista varmaan kokonaan pääse eroon saippuaa vaihtamalla? Totta, mutta ero aiempaan on huikea: ennen meidän perheessä kului vuodessa ainakin pari litraa perusvoidetta ja liuta pienempiä ja koostumukseltaan paksumpia voiteita sekä kortisonia... Ja silti iho voi talvella huonosti! Nyt minulle ja leikki-ikäiselle tyttärelleni on riittänyt puoleksi vuodeksi yksi purkki (=125g!) Kaurilan Saunan Sheavoita!

Ja miksi juuri sheavoita? Siksi, että se on hajusteenta ja hyvin siedettyä, sopii myös lapsille (vauvoillekin!) eikä kirvele vaikkapa pakkasen puremaa tai muusta syystä kuivaa ihoa. Sheavoi on 100% luonnollista kasvirasvaa ja se pehmittää karheankin ihon. Ja ennen kaikkea: pieni määrä riittää!


Ympäristön ja kehon hyvinvointi on meille Ekopuoti Pihlassa sydämen asia. Käy tutustumassa tästä meidän monipuoliseen luonnonkosmetiikan saippuavalikoimaan. Ja jos kuitenkin tarvitset niitä voiteita, niin tästä löytyvät nekin. :)


Tervettä ja puhdasta päivää!

<3 Tuulia

Kommentit