Uusia luonnonkosmetiikan tuotteita ilmaantuu markkinoille kiihtyvässä tahdissa. Keskustelua on käyty esimerkiksi siitä, onko luonnonkosmetiikka tehokkaampaa tai vähemmän allergisoivaa kuin synteettinen kosmetiikka. Molempiin vastaus on "Ei välttämättä". Tehokkuus riippuu täysin tuotteesta ja tuotteen allergisoiminen siitä mille ainesosille satut olemaan herkistynyt. Mitä vähemmän tuotteessa on allergisoivia ainesosia, sitä todennäköisemmin se sopii herkällekin iholle. Miksi silti itse käytän nykyään vain luonnonkosmetiikkaa? Mikä kaikki edes on kosmetiikkaa?
Tukes määrittelee kosmeettiseksi valmisteeksi ainesosan tai seoksen, joka on kosketuksissa ihoon, hiuksiin, kynsiin tai hampaisiin ja jonka on tarkoitus puhdistaa, antaa tuoksua tai poistaa epämiellyttäviä hajuja, muuttaa ulkonäköä, suojata ja pitää hyvässä kunnossa. Eli lähes kaikki tuotteet mitä peilikaapista ja suihkusta löytyy.
Tiesin kyllä, ettei wc-istuinta tule käyttää roskiksena - sinne kuuluu laittaa ainoastaan sitä itseään ja wc-paperia. En kuitenkaan ollut tullut ajatelleeksi, että monet päivittäin kotimme keittiön ja kylpyhuoneen viemäreihin päätyvistä kemikaaleista voisivat olla matkalla vesistöihin. Tavallisen lähiössä asuvan lailla viemäri oli minulle pohjaton kuilu, joka jonkinlaisen puhdistusprosessin jälkeen taianomaisesti hävittää kemikaalit jättäen jäljelle pelkkää puhdasta vettä. Poissa silmistä – poissa mielestä.
Heräsin lopulta kun muutimme taloon, jota ei ollut liitetty kunnalliseen jätevesiverkostoon. Oli helppo ymmärtää, että omasta jätevesikaivosta on varsin lyhyt matka luontoon. Havahduin pian, etteivät aiemmatkaan lähiön jätevetemme todellakaan olleet kristallin kirkkaita jätevesilaitoksen puhdistuksen jälkeen. Olin lukenut liikenteen, maatalouden ja teollisuuden aiheuttamasta kemikaalikuormasta ja vaikutuksista vesistöihin. Myöhemmin opin, että puhdistamoille tulevasta jätevedestä ja sen mukanaan tulevista kemikaaleista noin 80 % on peräisin kotitalouksista.
No mitä sitten?
Kosmetiikan tuotteista noin puolessa on raportoitu olevan muovia jossain muodossa. Esimerkiksi mikromuovit saadaan Suomessa kyllä jätevedenpuhdistuksessa napattua vedestä erilleen lähes kokonaan. Tämän jälkeen mikromuovit päätyvät kuitenkin lietteeseen, josta jopa 20 % mikromuovista kulkeutuu lopulta Itämereen tai muualle ympäristöön! Mikromuovien lisäksi on rekisteröity yli 500 muuta kosmetiikan muovikemikaalia, joiden ympäristöön päätymistä ei ole vielä tutkittu. Muita ympäristölle haitallisia kosmetiikassa käytettäviä kemikaaleja ovat esimerkiksi monet keinotekoiset säilöntä- haju- ja väriaineet sekä valkaisu- ja desinfiointiaineet.
Pakkaus kerrallaan aloin systemaattisesti vaihtaa kodin pesu- ja puhdistusaineitamme ympäristöystävällisiin ja biohajoaviin vaihtoehtoihin. Nykyään ostan kemikaaleja vain tarpeeseen ja tarkistan mitä ne sisältävät, koska pelkkä valmistajan lupaus "luonnonkosmetiikasta" ei valitettavasti kerro koko totuutta. Viherpesua riittää.
Luonnonkosmetiikkaa ei säädellä laeilla ja periaatteessa mikä tuote tahansa voidaan merkitä luonnonkosmetiikaksi. Miten erotan aidon luonnonkosmetiikan "tavallisesta" kosmetiikasta? Erilaiset riippumattomat organisaatiot ovat luoneet sertifikaatteja määrittelemään aitoa luonnonkosmetiikkaa, mutta yhteistä kaikille on ainakin se, että tuotteen koko elinkaaren aikana sen tulee aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle, eläimille ja ihmisille. Yleisesti ottaen sertifioidussa luonnonkosmetiikassa käytetään luonnollista alkuperää olevia ainesosia eläimiä vahingoittamatta. Luonnonkosmetiikassa ei saa esiintyä kosmetiikassa hyväksyttyjä, mutta luonnolle haitallisia muoveja, synteettisiä eli keinotekoisesti valmistettuja haju- väri- tai säilöntäaineita, silikoneja tai mineraaliöljyjä (esimerkiksi parafiinia ja vaseliinia). Sertifikaateista tarkemmin esimerkiksi Luonnonkosmetiikka ry:n sivuilta. Tuotteiden ainesosien vaikutuksien ymmärtämiseksi on muuten tehty näppärä CosmEthics -sovellus!
Sertifikaateilla on myös huono puolensa – pienten valmistajien ei ole yleensä taloudellisesti mahdollista ostaa niitä. Suomessakin on luonnonkosmetiikan pienvalmistajia, jotka täyttävät yleisimmät luonnonkosmetiikan sertifikaattien kriteerit, mutta korkean hinnan vuoksi eivät pysty niitä hakemaan. Ekopuoti Pihla haluaa tukea suomalaisia pienyrityksiä, joiden tuotteet ovat biohajoavia ja täyttävät yleisimmät luonnonkosmetiikan kriteerit – tuotteen toimivuudesta tinkimättä. Teemme parhaamme, jotta voisit löytää omalle ihollesi sopivat luonnonkosmetiikan tuotteet valikoimastamme.
Ihanaa ruskan aikaa!
<3 Tuulia
Lisää aiheesta:
CosmEthics: Liki joka toisessa kosmetiikkatuotteessa on muovia
HSY: Kysely: Asukkaat huuhtelevat edelleen kodin haitallisia kemikaaleja viemäriin – Asukkaat huuhtelevat edelleen kodin haitallisia kemikaaleja viemäriin – kemikaalitietoisuudessa parannettavaa
Kemikaalicoctailin Noora Shingler ja Lähiömutsi kävivät tutustumassa jätevedenpuhdistuslaitokseen
Ympäristö Nyt: Jokainen voi omilla valinnoillaan ja tavoillaan vaikuttaa kemikaalikuormitukseensa