Luonnonmukainen siivous ja tahranpoisto

Luonnonmukainen siivous ja tahranpoisto

Luonnonmukainen siivous ja tahranpoisto

Viime vuosina meidän molempien siivouskomerot ovat olleet kovasti tyhjenemään päin. Huomasimme, että useimpien kodin pintojen puhdistamiseen ja tahrojen poistamiseksi riittää luonnon omat ainesosat, emmekä kokeneet enää tarvetta hankkia uusia keinotekoisia ja voimakkaan hajuisia aineita, joista monet ovat kaiken lisäksi ympäristölle myrkyllisiä. Keittiöstä löytyvillä ainesosilla pääsee jo pitkälle! Niin siivoukseen kuin ruuanlaittoonkin käytämme nykyään väkiviinaetikkaa, sitruunaa, ruokasoodaa, ja sitruunahappoa. Tekstiilien tahranpoistajana edellisiä täydentää vielä sappisaippua. Tähän postaukseen keräsimme parhaat vinkkimme ekologiseen ja edulliseen kodin siivoukseen.


Monikäyttöinen etikka

Etikasta valmistuu vaivattomasti maailman helpoin yleispuhdistuaine: 1 osaa etikkaa + 9 osaa haaleaa/kylmää vettä. Puhdistettavalle pinnalle suihkutetaan vesi-etikkaseosta ja pyyhitään siivousliinalla. Etikan haju haihtuu nopeasti, eikä vaadi huuhtelua. Muistathan, että itse tehdyssä puhdistusaineessa ei ole säilöntäaineita, joten älä jätä sitä makaamaan vuosikausiksi kaapin pohjalle, vaan käytä se noin kuukauden sisällä.

Pyykinhuuhteluaineen sijaan tekstiilejä pehmentää ja niiden käyttöikää pidentää itse tehty pyykkietikka: 4 dl etikkaa + 1 dl haaleaa/kylmää vettä (+ maun mukaan muutama tippaa eteeristä öljyä). 0,5 dl pyykkietikkaa kaadetaan huuhteluainelokeroon. Pyykin kuivuttua etikan haju on haihtunut kokonaan.

Happamuutensa vuoksi etikka on erinomainen aine vesihanojen kalkkikertymien poistamiseen. Puhdistavan ominaisuutensa lisäksi etikka kiillottaa hanat ja lasipinnat kirkkaiksi ja kiiltäviksi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että happamuutensa takia etikkaa ei voi käyttää kaikille pinnoille. Etikka ei sovi lainkaan emalille, alumiinille, marmorille tai kalkkikivelle. Kaakeli- ja silikonisaumoja puhdistettaessa on oltava huolellinen: saumat tulee ensin kostuttaa ja pesun jälkeen huuhdella runsaalla vedellä, etteivät saumat ala syöpymään.


Sitruuna puhdistaa, kirkastaa ja raikastaa

Sitruunaa luonnollisempaa ja helpompaa puhdistusainetta ei olekaan. Sitruuna poistaa hajuja, tahroja ja rasvaa, desinfioi ja kirkastaa metallin ja lasin. Sitruunaa voi käyttää monin tavoin, mutta tässä parhaat palat:

  • Tunkkaisen tai likaisen astian, esim. roska-astian, puhdistus ja raikastus: Kiehauta litra vettä. Sekoita 1 dl sitruunamehua. Anna vaikuttaa hetken. Huuhtele.
  • Rasvajäljet uunin luukussa, ikkunassa, tms.: Hiero sitruunanpuolikasta tahraan. Pyyhi kostealla liinalla.
  • Rasvatahra tekstiilissä: Purista tahraan sitruunamehua. Anna vaikuttaa yön yli. Pese normaalilla pesuohjelmalla.
  • Puisen leikkuulauden puhdistus ja raikastus: Hiero sitruunanpuolikasta leikkuulaudalle. Anna vaikuttaa muutama tunti. Pyyhi kostealla.


Sitruunahappo kalkin- ja tahranpoistoon

Sitruunahapolla kodinkoneet puhdistuvat kalkista:

  • Astianpesukone: Annostele noin 2 rkl sitruunahappoa pesuainelokeroon. Pese astianpesukone tyhjänä kuumimmalla mahdollisella pesuohjelmalla. Pese kertaalleen tyhjänä konetiskiaineen kanssa.
  • Kahvinkeitin: Kaada säiliöön vettä ja 2 tl sitruunahappoa. Anna tippua puoliväliin ja odota puolisen tuntia. Anna lopun veden valua. Keitä vielä kaksi kertaa pelkkää vettä, jotta happojäämät poistuvat varmasti.
  • Vedenkeitin: Keitä pannullinen vettä ja 2 tl sitruunahappoa. Keitä vielä kaksi kertaa pelkkää vettä, jotta happojäämät poistuvat varmasti.
  • Silitysrauta: Kuumenna 0.5 tl sitruunahappoa ja säiliöllinen vettä. Suihkuta vesi ulos. Kuumenna ja suihkuta vielä säiliöllinen puhdasta vettä.
  • Pyykinpesukone: Annostele noin 1,3 dl sitruunahappoa pesupalloon/pesuainelokeroon. Pese tyhjänä kuumimmalla mahdollisella pesuohjelmalla. Pese kertaalleen kuumimmalla ohjelmalla tyhjänä jauhemaisen pyykinpesuaineen kanssa.

Tahranpoisto ja ruosteenpoisto tekstiilistä: Tee valkaiseva puhdistusseos: 2 dl kuumaa vettä + 2 tl sitruunahappoa + 1/2 tl ruokasuolaa. Levitä seos tahran päälle. Anna vaikuttaa hetki. Pese normaalilla pyykinpesuohjelmalla.

Pohjaanpalanut teräskattila: Kiehauta puoli litraa vettä ja vajaa 2 rkl sitruunahappoa. Anna seistä 5-10 min. Raavi muovisella tai puisella lastalla puhtaaksi. Tarvittaessa toista käsittely. Huuhtele huolellisesti.

Ruosteenpoisto metalliesineistä: Aseta ruostuneet esineet pesuvatiin. Kaada kuumaa vettä sen verran että esineet peittyvät. Sekoita joukkoon noin 4-6 rkl sitruunahappoa. Anna vaikuttaa noin tunti, jolloin ruoste on irronnut metallista. Hankaa esineitä voimakkaasti hankaavalla sienellä (kumihanskat kädessä!). Kuivaa huolella ja öljyä esineet ruostumisen estämiseksi.


Sappisaippua: luonnonmukainen tahranpoistaja

Vuosisatoja käytetty sappisaippua on varteenotettava tahranpoistaja vielä nykyäänkin. Se on hellävarainen ja turvallinen iholle ja herkillekin tekstiileille, mutta poistaa tarhoja joihin tavalliset pesuaineet eivät tehoa. Sappisaippua poistaa vaikeinakin pidetyt tahrat, kuten mustikka-, ruoho-, kahvi-, suklaa- ja mustekynä-, viini- ja veritahrat. Sappisaippua on valmistettu kasviöljyistä ja nimensä mukaisesti naudan sapesta. Sappi toimii emulgaattorina sekoittaen rasva- ja vesiliukoisen aineen keskenään. Sappisaippuan teho perustuukin juuri tähän: kun rasvaliukoinen tahra saadaan liukenemaan veteen, se irtoaa. Sappi toimii siis kuten tavallinenkin saippua, mutta voimakkaammin ja tehokkaammin.

Tahranpoisto sappisaippualla ei vaadi vaikeita toimenpiteitä. Riitää kun kostuttaa tahrakohdan, hieroo siihen kostutettua saippuaa kunnes se vaahtoaa, ja antaa saippuan vaikuttaa. Tahran tuoreudesta ja vaikeudesta riippuen vaikutusaika on parista minuutista yön yli. Käsitellyn tekstiilin voi pestä normaalisti muun pyykin mukana. Kovin pinttyneen tahran saattaa joutua käsittelemään toisenkin kerran. Sappisaippuaa voi käyttää myös koko pyykkikoneellisen pesun tehostamiseen raastamalla saippuaa pesuaineen sekaan. Näin kellastuneet tai normaalia likaisemmat vaatteet puhdistuvat.


Ruokasooda

Ruokasoodan käyttökohteet siivouksessa ovat lukemattomat. Ruokasooda poistaa rasvaa, hajuja, valkaisee, irrottaa astioista pinttyneet kahvi- ja teetahrat, raikastaa ja puhdistaa tekstiilit... Ehkä kaikkein nerokkain tapa käyttää ruokasoodaa on sellaisten tekstiilien puhdistaminen ja raikastaminen, joita on vaikea tai mahdoton pestä. Jos haluat raikastaa tai kevyesti puhdistaa maton, kengät, pehmolelun tms. ripottele sen pinnalle ruokasoodaa. Jos haluat poistaa tahran, levitä vedestä ja ruokasoodasta tehtyä tahnaa tahran päälle. Molemmissa tapauksissa anna vaikuttaa mieluiten yön yli ja lopuksi imuroi ruokasooda.


Aurinko 

Etenkin keväällä ja kesällä auringonvalo on ekologisin, vaivattomin ja monille tahroille tehokkain tahranpoistaja. Tosin tahraisen tekstiilin on hyvä olla valkoinen tai vaalea, ettei auringon uv-valo haalista tekstiilin omaa väriä, kuten osalle vaatteistamme on käynyt. Lisäksi uv-valo ei sovi villalle tai silkille, eikä elastaania sisältäville tekstiileille, jotka voivat haurastua ja menettää joustavuutensa.

Omassa kokeilussa olemme saaneet haalistumaan tai jopa poistumaan kokonaan tomaattipohjaiset kastiketahrat ja vesimelonitahrat. Auringon sanotaan tehoavan ylipäätään vihanneksista, marjoista ja hedelmistä syntyneisiin tahroihin, mutta ei niinkään rasvatahroihin. Auringon uv-valon valkaisevaa vaikutusta tehostaamaan voidaan tahrakohtaan levittää vielä sitruunahaposta ja vedestä tehtyä tahnaa. Tahraisen tekstiilin voi ensin pestä, tai laittaa heti roikkumaan suoraan auringonvaloon koko päiväksi.

Millaisia kokemuksia sinulla on "ruokakaapin" siivousaineista?

-Tuulia & Hanna

Kommentit