Kokemuksia kestositeiden käytöstä

Kokemuksia kestositeiden käytöstä

Kokemuksia kestositeiden käytöstä

Millaisia ajatuksia kestositeet sinussa herättävät? Ensimmäinen oma ajatukseni oli, että kestokuukautissuojat ovat työläitä käyttää ja pestä, likaisia ja yksinkertaisesti vain vastenmielisiä. Ei ollut kovin ruusuinen kuva siis.

Miten sitten päädyin edes kokeilemaan kestositeitä? Kaikki lähti liikkeelle siitä, että olin käyttänyt lapsilla kestovaippoja jo pidemmän aikaa. Jossain vaiheessa aloin miettimään, miksi kestoilen lasten kanssa, mutta itse käytän kertakäyttöisiä siteitä tuottaen roskaa kuukaudesta toiseen?

Voitettuani pahimman vastenmielisyyden tunteeni laskin huvikseni kuinka paljon jätettä käyttämäni terveyssiteet tuottavat teoriassa. Sain vuodessa kuluvan siteiden määrän laskettua siten, että käyttöä tulisi kerran kuukaudessa, viiden päivän ajan ja neljä sidettä vuorokaudessa. Näin vuodessa kuluisi peräti 240 sidettä! Laskin mielenkiinnosta vielä roskien tilavuuden ja yllätyin, että roskaa tulisi noin 12 litraa vuodessa pelkästään käytetyistä kuukautissiteistä. 

Seuraavaksi mietin kestositeiden käyttöä muiltakin kuin jätteen kertymisen kannalta. Ensinnäkin laskin siteiden hintaa. Päiväside maksaa keskimäärin 14 senttiä ja yöside 20 senttiä kappale (edullisimmat 11 snt ja 15 snt). Siteisiin kuluu siis vuodessa rahaa vähintään 37,20 euroa. Lisäksi olin lukenut monissa kertakäyttöisissä siteissä olevista hajusteista ja muista kemikaaleista, mutta ei niistä tässä nyt sen enempää. Arvioin kuitenkin aiheuttavani itselleni vähemmän kemikaalikuormaa kestositeillä kuin käyttämällä kertakäyttöisiä. Suurin syyni vaihtaa kuukautissiteet kestoversioihin oli lopulta roskan määrän vähentäminen ja niin päädyin lopulta hankkimaan ensimmäiset kestositeeni.


Kestositeet arjessa


Nyt kun alun kokeiluista on jo useampi vuosi, olen tullut siihen tulokseen, että itselleni riittää neljä yösidettä ja kymmenen päiväsidettä. Kun pesen osan välissä, ehdin käyttää samoja pestyjä siteitä vielä kuivumisen jälkeen. Ekopuoti Pihlasta löytyvillä Tuttimaakarin siteillä kestositeiden summaksi tulee omalla käyttömäärälläni noin 100 euroa. Summa saattaa kuulostaa isolta, mutta siteet kestävät kuitenkin käytössä vuosia, jolloin rahallistakin säästöä kyllä tulee. Toki peseminen vaatii vettä, sähköä ja pyykinpesuaineita, mutta itse heitän siteet muun pyykin sekaan, jolloin ylimääräinen sähkön ja veden kulutus jää mahdollisimman pieneksi.

Käytäntö on myös opettanut hyviä toimintatapoja, joiden avulla kestositeiden käyttämisestä on tullut mielekästä ja helppoa, eikä niiden pesu ja käsittelykään enää tunnu vaikealta tai vastenmieliseltä. Tällä hetkellä pidän siteitä kahdessa laatikossa: alemmassa säilytän käytettyjä ja kannen päällä toisessa laatikossa on puhtaat. Laatikosta käytetyt siteet on helppo kipata pesupussiin, huuhdella kylmässä vedessä ja heittää pesukoneeseen. Pesun jälkeen ripustan siteet kuivumaan ja taas ylälaatikkoon käyttöä odottamaan.


Tuttimaakari: Kestoyöside


Ilokseni olen huomannut myös yhden erittäin kätevän ominaisuuden kuukautissuojissa - enää ei tarvitse miettiä, mihin kohtaan alushousuja isken siteen kiinni! Kam-nepillä kiinnitettävät siteet nimittäin eivät ota pikkareihin kiinni, vaan niitä pystyy liikuttamaan juuri oikeaan paikkaan vielä kiinnityksen jälkeen. Tärkeäksi ominaisuudeksi olen myös huomannut siteen taustapuolen materiaalin. Liukas pinta nimittäin ei pysyisi vauhdissa päivän aikana paikallaan ja side saattaisi liukua paikaltaan ja pahimmillaan jopa kääntyä ympäri. Olenkin ollut tarkkana siinä, että Ekopuodin kestositeissä on aina puuvillaflanellinen tai trikoinen tausta, jolloin side pysyy varmasti paikoillaan. Omasta kokemuksesta voinkin todeta, että Tuttimaakarin siteet on helppo laittaa ja ne pysyvät hyvin paikoillaan. Bonuksena kaiken muun lisäksi kauniit kuosit tuovat ripauksen piristystä vuotopäiviin! :)

Millaisia kokemuksia sinulla on kestositeistä, tai haluaisitko tietää niistä jotain lisää? 

Kestävää päivää!

<3 Hanna

Kommentit