Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää fysikaalisista aurinkosuojista ja auringolta suojautumisesta

Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää fysikaalisista aurinkosuojista ja auringolta suojautumisesta

Mitä hyötyä fysikaalisesta aurinkosuojatuotteesta on? Entä miten se poistetaan iholta? Kauanko voin olla auringossa turvallisesti? Tästä artikkelista löydät vastauksia yleisimpiin auringolta suojautumiseen liittyviin kysymyksiin.


Milloin pitäisi suojautua auringolta?

UV-indeksin ollessa yli 3 (Suomessa touko-elokuussa) iho on suojattava auringonsäteiltä. Jos iho altistuu liian pitkään auringon tuottamille UV säteilyille (UVA ja UVB) se alkaa punottaa, palaa, vanhenee ja pahimmillaan herkistyy ihosyövälle. Omasta ihotyypistä (alempana lisää ihotyypeistä!) riippuu kauanko iho kestää auringonsäteitä palamatta.

Uidessakin on hyvä muistaa, että vesi ei suojaa auringolta, sillä UVA säteily läpäisee veden ja voi polttaa ihon.

 Veneillessä ja rannalla ollessa veden pinta lisää auringonsäteiden vaikutusta heijastamalla säteitä 10–20 % ja hiekka 25 %. Suojaus on tärkeää myös talvella, sillä lumi heijastaa jopa 80 % auringonsäteistä! 


Helpoiten auringonsäteiltä suojautuu:

Välttämällä auringossa oleskelua klo 11-15 (herkkäihoiset klo 10-16) välillä

Pysymällä varjossa

Suojaamalla ihon peittävällä vaatetuksella


Mitä eroa on kemiallisilla ja fysikaalisilla aurinkosuojilla?

Kemialliset aurinkosuojat imeytyvät ihoon ja muuttavat UV-säteilyn lämmöksi. Ne suojaavat hyvin auringonsäteiltä, mutta samalla niillä saattaa olla epätoivottuja vaikutuksia hormonitoimintaan. Ympäristönäkökulma on hyvä huomioida myös, nimittäin kemialliset aurinkosuojat ovat erityisen haitallisia vedenalaiselle maailmalle, kuten koralleille.

Fysikaalinen aurinkosuoja, eli mineraalisuoja, perustuu värikosmetiikassakin käytettäviin titaanioksidiin ja sinkkioksidiin, eli kasviperäisiin ainesosiin ja mineraalipigmentteihin, jotka peilin tavoin heijastavat haitalliset auringonsäteet pois iholta. Fysikaalinen tuote suojaa ihon välittömästi niin pitkään kunnes se poistetaan (tai poistuu kulumalla) iholta.


Mitä hyötyä on sertifioidun luonnonkosmetiikan fysikaalisesta aurinkosuojatuotteesta?

Sertifiointi on helppo tapa varmistaa, että tuote on valmistettu sekä ihmiselle että ympäristölle turvallisista ainesosista.

Sertifioidussa tuotteissa ei saa olla esimerkiksi nanopartikkeleita, eli nanokokoisia hiukkasia, jotka voivat imeytyä syvälle elimistöön. Kiellettyjä ovat myös mm. synteettiset hajuste-, väri- ja säilöntäaineet, parafiini, silikoni ja parabeenit.

Biohajoavista ja luonnollisista ainesosista valmistetut aurinkosuojatuotteet ovat turvallisia esimerkiksi koralleille, veden alla eläville kasveille ja eläimille.


Onko olemassa fysikaalista aurinkovoidetta, joka levittyy hyvin eikä tahmaa?

Kysyimme Turun seudun äideiltä mitä he arvostavat aurinkosuojatuotteissa. Tärkeimmät kriteerit tuotteelle olivat korkea suojakerroin, hyvä levittyvyys, tuotteen tahmaamattomuus, fysikaalisuus ja vielä tuoksuttomuus sekä vedenkestävyys.


Kaikki nämä toteutuvat EY! Kids 50+ hajusteettomassa aurinkosuojasprayssa. Lisäksi ehdoton plussa on, ettei se jätä paksua valkoista kerrosta, vaan se on miellyttävä ja kevyen tuntuinen iholla, vain aavistuksen ihon normaalia sävyä vaaleammaksi jättävä.


Miksi ja miten fysikaalinen aurinkorasva poistetaan iholta?


Fysikaalinen aurinkovoide ei imeydy ihoon, vaan jää ihon pinnalle. Voide ei periaatteessa poistu iholta muutoin kuin kulumalla, esimerkiksi hankautumalla vaatteita, hiekkaa tms. vasten. Pitkään tuotteen kanssa kosketuksissa ollessa iho voi alkaa oireilla esimerkiksi kuivumalla, mistä syystä se on poistettava iholta päivän päätteeksi.

Fysikaalinen aurinkosuoja ei ole vesiliukoinen, vaan öljyliukoinen, joten käytettävän puhdistustuotteen tulee olla öljypohjainen, jotta aurinkosuojan saa pestyä pois. Tähän tarkoitukseen sopii Ekopuoti Pihlan valikoimasta esimerkiksi vartalolle Karite suihkuemulsio ja kasvoille Puhdistusmaito tai Luonkosin Öljypuhdistuskakut. (Myös tavalliset ruokaöljyt käyvät, mutta muista pestä liukas öljy suihkun lattialta pois!)

Konjac-sieni on varsin tehokas lisäapu aurinkovoiteen poistamiseksi kasvoilta. Kaksoispuhdistus on suositeltavaa, jos et käytä konjac-sientä ja kasvojen iho jää puhdistustuotteen tai öljyn jälkeen liian rasvaisen tuntuiseksi. Lopuksi iho kannattaa rasvata huolella.


 

Mitä tarkoittaa SPF tai SK?

SPF tai SK, eli suojakerroin ilmaisee ajan, jonka iho kestää UVB säteiltä palamatta verrattuna suojaamattomaan ihoon. (UVA säteiltä aurinkosuojatuotteen tulee EU:n säädöksen mukaisesti suojata vähintään 1/3 ilmoitetusta UVB-suojakertoimesta.)

Tarkka aika, jonka suojautumaton iho kestää auringonvaloa on yksilöllistä, riippuen mm. ihotyypistä ja siitä onko iho lähiviikkoina tottunut aurinkoon vai ei. 

Esimerkki: suojakerroin 50 tarkoittaa, että iho kestää palamatta 50 kertaa kauemmin kuin suojaamaton iho. (Vaalean ihon oma suoja-aika 10 minuuttia kerrotaan 50:llä, jolloin tuote antaa suojan oikein käytettynä jopa 500 minuutiksi.)

Suojakerroin 50+ suojaa vielä enemmän, siis yli 50 kertaa kauemmin kuin ihon oma suoja-aika. Muista kuitenkin välttää pitkää yhtäjaksoista oleskelua suorassa auringonvalossa!


Kenen kannattaa käyttää korkeaa suojakerrointa 50 tai 50+?

Lapsille suositellaan mahdollisimman korkeaa suojakerrointa, mutta lasten lisäksi aikuistenkin kannattaa, jos:


Iho on vaalea

Iho palaa herkästi

Iho ei ole tottunut aurinkoon (alkukesällä, etelänmatkalla)

Oleskellaan hiekan, veden tai lumen äärelläMillainen ihotyyppi minulla on ja kauanko ihoni kestää UV-säteitä?

Alla on suuntaa antavat esimerkit ihotyypeistä sekä aurinkoon tottumattoman ihon suoja-ajasta.


I Erittäin vaalea iho
(Usein punertava tai vaalea hiusväri, pisamia, siniset silmät, ei rusketu, palaa aina)
Suoja-aika alle 10 minuuttia


II Vaalea iho
(Vaaleat tai vaalean ruskeat hiukset, siniset, harmaat tai vihreät silmät, ruskettuu vähän tai ei ollenkaan, palaa helposti)
Suoja-aika 10-20 minuuttia


III Vaalea tai vaaleanruskea iho 
(Tumman vaaleat tai ruskeat hiukset, ruskeat tai harmaat silmät, palaa melko helposti, ruskettuu jonkin verran)
Suoja-aika 20-30 minuuttia


IV Vaalean ruskea iho
(Ruskeat tai tumman ruskeat hiukset, ruskeat silmät, palaa harvoin, ruskettuu helposti)
Suoja-aika 45 minuuttia


V Ruskea iho 
(Tumman ruskeat hiukset, ruskeat silmät, ei juurikaan pala, ruskettuu helposti ja voimakkaan ruskeaksi)
Suoja-aika jopa 90 minuuttia


VI Tumman ruskea tai musta iho 
(Tumman ruskeat tai mustat hiukset, ruskeat silmät)
Ei pala


Miksi luonnonkosmetiikan fysikaalinen aurinkovoide on kalliimpaa kuin kaupan tuotteet?

Luonnonkosmetiikan aurinkotuotteissa käytetään aitoja kasviöljyjä, eikä halpoja tai synteettisiä täyteraaka-aineita, kuten esimerkiksi mineraaliöljyjä tai silikonia.  Aurinkosuojatuotteissa paljon käytetty titaanioksidi on arvokas raaka-aine, mikä myös osaltaan nostaa tuotteen hintaa.


Mistä saa koko perheelle sopivia fysikaalisia aurinkovoiteita?

Löydät kaikki valikoimassamme olevat fysikaaliset aurinkosuojatuotteet, sekä tuotteet voiteen poistamiseksi iholta täältä:

Aurinkosuojatuotteet

Kommentit